duminică, 8 noiembrie 2009

Ulei esential de scortisoara

Poate unul din cele mai cunoscute afrodisiace, cu cele mai multe vanzari la nivel mondial, scortisoara este condimentul folosit cu precadere in prepararea dulciurilor de casa iar despre folosirea lui s-au gasit dovezi ce merg in urma cu aproximativ 4000 de ani. Insa despre proprietatile sale terapeutice, toate la fel de importante, putini stiu iar cunostintele sunt greu trecute generatiilor urmatoare.

Varianta de scortisoara Cinnamon Cassia, cea mai puternica dintre esente si cu efectele terapeutice foarte eficiente, a fost mereu folosita ca un remediu impotriva frigului, fortifiant sau adjuvant pentru raceli si gripa.

Uleiul esential de scortisoara se obtine prin distilarea frunzelor sau a scoartei, este un puternic antiseptic si are proprietati analgezice, antibacteriene si stimulante. In cantitati mici este afrodisiac si s-a demonstar ca mirosul de scortisoara calmeaza si stabilizeaza nervii, amelioreaza tensiunea si revigoreaza simturile. Parfumeaza placut incaperea, la noi aducand aminte de prajiturile bunicii si merele coapte, dezinfecteaza usor aerul din incapere si ofera un tonus mental deosebit.

Uleiul esential de scortisoara, in proportii foarte mici, este frecvent utilizat in industria parfumurilor, deoarece are aroma seducatoare dulceaga, lemnoasa si usor iute.

Ca si masuri de precautie se recomanda la folosirea pe piele, extern, atentie maxima deoarece este un iritant puternic. Acccesele de tuse, usturimea ochilor sau a nasului sau alta forma repetitiva de disconfort inseamna ca sunteti alergic la scortisoara si folosirea ei trebuie evitata! Nu se foloseste in prezenta copiilor mici sau a femeilor insarcinate!

NOTA: mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu