luni, 28 martie 2011

Ulei esential de trandafiri

Cu miros dulce, parfumat, imbietor, afrodisiac, Trandafirul (Rosa centifolia) sau Trandafirul de Damasc (Rosa damascenade o calitate net superioara prin puritate) aduc o noua aroma cu proprietati afrodisiace, insasi esenta a feminitatii si a armoniei. Cele mai importante culturi ale lumii se afla de ceva timp alaturi de noi, in Bulgaria, in celebra Vale a Trandfirilor – Valley of Roses. Specia cultivata este cea orientala, din care se extragea esenta pentru celebra apa de trandafiri a orientului – Damasc. Chiar si in Romania, langa Sighisoara, in urma cu multi ani, trandafirii bulgaresti din specia Damascena erau crescuti pentru singura distilerie din tara ce producea uleiul eteric. Datorita raritatii si a efortului deosebit pentru producerea pe cale naturala a acestei esente a fost numit si ‘aurul lichid‘, iar de multi ani este folosit cu succes in industria parfumurilor pentru a se obtine combinatii uluitoare de arome.

Este un distilat care se obtine din petale parfumate, insa deoarece uleiul este foarte solubil in solutii apoase, pentru producerea unui gram de esenta de trandafir sunt folosite mai mult de 1300 de flori de trandafir.
Uleiul esential de trandafir are efecte benefice in tratarea unui psihic imbatranit, epuizat, extenuat deoarece are proprietati tonice si revigorante. Este relaxant si linisteste suparea, depresia si gelozia, este indicat in afectiuni cardiace gen hipertensiune sau in stari tensionate. Este indicat de asemenea in calmarea si reducerea durerilor de cap, impotriva insomniei, sau pentru ameliorarea sindromului premenstrual.

Este indicat pentru copii penste 1 an, nu doar ca si picatura in apa de baie (este cel mai putin alergenic ulei esential), ci chiar ca ulei volatil, relaxandu-l si linistindu-l, inainte de somn fiind indicat pentru stari de  agitatie, nervi, probleme de hiperactivitate.

Ca si afrodisiac, are proprietatea de a creste libidoul, de a produce starea psihica necesara pentru o noapte de dragoste. Are extraordinara abilitate de a aduce echilibru in relatia corp, minte si suflet.

Ca si atentionare: nu recomandam folosirea uleiului esential de trandafiri de catre femeile insarciante si copiii sub 1 an!
 
NOTA: baza/mijloc

Datele prezentate sunt cu titlu informativ. Noi ne referim strict la actiunea terapeutica pe care uleiul esential o are in aromaterapie, altfel de intrebuintari necesitand o consultatie medicala de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu